Den nasjonale Ungdata-rapporten for 2024 viser at selv om de fleste trives, er det stadig flere ungdommer som opplever å ha et negativt forhold til skolen.
– Ser vi på de ti siste årene, så ser vi store endringer, sier forsker Anders Bakken, leder av Ungdatasenteret ved NOVA, OsloMet.
– Færre enn før er fornøyd med skolen de går på, og de fleste målene på trivsel går i feil retning. Siden midten av 2010-tallet har andelen som trives på skolen, blitt redusert med åtte prosentpoeng, forteller Bakken.
Skoletrivselen er fortsatt høy. Men de siste årene er det langt flere som opplever at skolen er kjedelig og det er blitt flere som skulker, særlig blant elevene på ungdomsskolen.
– Også blant 10–12-åringene viser resultatene en negativ utvikling på alle spørsmålene om skole, sier forsker Frøydis Enstad, som har ansvar for den nasjonale Ungdata junior-rapporten.
Sammenlignet med årene før, er det nå litt færre som er fornøyd med skolen de går på, som trives, som opplever at lærerne bryr seg, og som føler at de passer inn blant elevene i klassen.
Selv om de aller fleste oppgir at de trives godt på skolen, forteller over sju av ti at de kjeder seg i skoletimene, og om lag én av tre at de ofte gruer seg til å gå på skolen.
Det har aldri blitt registrert høyere mobbetall i en Ungdata-undersøkelse tidligere.
Anders Bakken
Flere barn og ungdommer blir mobbet
I Ungdata kartlegges mobbing gjennom spørsmål om hvor ofte ungdom blir utsatt for plaging, trusler og utfrysing fra jevnaldrende på skolen eller i fritiden. Åtte prosent av ungdommene forteller at de blir utsatt for dette minst hver 14. dag.
Tallet er det høyeste siden målingene i Ungdata startet på ungdomstrinnet.
Resultatene er i tråd med utviklingen i de årlige Elevundersøkelsene, som også har vist økning i mobbing de siste årene.
– Det er verdt å merke seg at samtidig som mobbetallene øker, så øker mistrivselen i skolen, sier Bakken. – Mobbetallene har vært stabile de siste årene, men nå ser vi en økning på begge disse områdene.
13 prosent av barna rapporterer at de er utsatt for mobbing omtrent hver 14. dag eller oftere
Frøydis Enstad
Frøydis Enstad er også bekymret over høye mobbetall blant 10–12-åringene. I Ungdata junior rapporterer 13 prosent av barna at de er utsatt for mobbing omtrent hver 14. dag eller oftere.
Flere jenter enn gutter rapporterer om at de blir mobbet jevnlig. For begge kjønn er det litt flere som opplever mobbing på 5. enn på 7. trinn. Det er liten eller ingen variasjon etter sosioøkonomisk status eller kommunestørrelse.
36 prosent av barna rapporterer også at de har opplevd negativ hendelser på nett eller mobil. Det kan handle om utestenging, trusler eller deling av sårende tekster, bilder eller videoer. Det er flere jenter enn gutter som rapporterer om å være utsatt for dette.
– Det er litt flere barn som rapporterer om mobbing, og litt flere som har opplevd negative hendelser på nett nå enn tidligere år, forteller Enstad.
– Disse resultatene er viktig å formidle både lokalt og nasjonalt, for å bli utsatt for mobbing kan ha store konsekvenser, både her og nå og senere i livet.
Norske barn og unge har det i hovedsak bra
– Vi må likevel ikke glemme hovedbildet fra undersøkelsene, påpeker forskerne, at de aller fleste barn og ungdommer forteller om gode oppvekstsvilkår og høy livskvalitet.
De aller fleste har venner, lever aktive liv, og har et godt forhold til foreldrene sine, skolen og stedet de bor. Rundt ni av ti barn og unge mener at livet deres er bra.
Ni av ti unge mener at livet deres er bra, og nesten åtte av ti mener de har alt de ønsker seg i livet.
Anders Bakken
Aldri før har det vært flere som bruker fritiden sin til å trene eller drive med idrett.
– Dette er et viktig funn, særlig sett på bakgrunn av de mange diskusjonene som har vært de senere årene om økonomi som barriere for idrettsdeltakelse, sier Bakken.
Les mer om de ny tallene om barn og unges fritid.
Færre ungdommer er ensomme
NOVA har laget nasjonale rapporter for Ungdataundersøkelsen siden 2013, og har godt grunnlag for å si noe om utviklingen over tid. I løpet av disse årene har over en million deltatt i ungdomsundersøkelsen. Det er ofte ikke store endringer fra år til år, men noen utviklingstrekk som peker seg ut over tid.
I årets ungdomsundersøkelse finner Anders Bakken trender som peker i litt ulike retninger.
Blant de positive utviklingstrekkene peker Bakken på at andelen som rapporterer om psykiske plager flater ut eller går ned, og antall timer de unge bruker foran skjermen flater ut etter en periode med kraftig økning. Den negative utviklingen vi har sett i ungdoms fremtidsoptimisme stopper også opp.
– Særlig overraskende og gledelig er det at tallet for unge som føler seg ensomme, går ned, sier Bakken.
Ensomhetstallene i Ungdata økte noe gjennom hele 2010-tallet. Årets rapport viser en betydelig nedgang blant jenter: Fra 15 prosent som var veldig mye plaget av ensomhet i 2019 til 10 prosent i år. Blant guttene har tallene vært stabile de siste årene.
Flere unge bruker narkotika og opplever vold
Samtidig er det også negative tendenser som bekymrer forskerne.
I tillegg til økt mistrivsel i skolen, er det enkelte helseindikatorer som går i feil retning. Det er en økning i unge som rapporterer om hodepine, flere bruker smertestillende, og særlig er det flere jenter som ikke er fornøyd med egen helse.
Det er også en tendens til økning i bruk av rusmidler og regelbrudd, og flere er utsatt for vold og mobbing enn for noen år siden.
En av fire av guttene i tredje klasse på videregående forteller at de har brukt cannabis
Anders Bakken
– Den største økningen i bruk av narkotika ser vi blant ungdom på videregående, sier Bakken.
Det er andre stoffer enn hasj og marihuana som har økt mest. En av fire av guttene i tredje klasse på videregående forteller at de har brukt cannabis, og 13 prosent at de har brukt andre narkotiske stoffer som for eksempel kokain.
– Bruken av andre narkotiske stoffer enn hasj er høyest blant ungdom som ofte drikker alkohol, forteller Bakken.
Les mer om de nyeste tallene om barn og unges fritid (oslomet.no).
Les hele artikkelen om Ungdata 2024-rapportene på oslomet.no.