Ungdatakonferansen 2023
15. november på Sentralen, Oslo

Ungdom
&Rus
- Nye utviklingsmønstre for ungdommens bruk av rusmidler
- Den skjøre balansen mellom intens fest og en rekke farer
- E-sigaretter, alkohol og kokain: bør vi bekymre oss?
- Rus i populærkulturen: Hva får vi se og høre?
- Narkodealing på sosiale medier. Hvordan foregår det?
- Helse- og sosial og politiet: bra samspill eller ulmende spenninger?
Ungdatakonferansen blir arrangert for 10. gang i 2023! Årets tema er ungdom og rus. Kom og møt ledende fagfolk på feltet 15. november.
Les mer om temaet
Konferansen retter søkelyset mot nye utviklingsmønstre for ungdoms bruk av rusmidler. Hvilke trender ser vi for bruken av e-sigaretter, alkohol, cannabis og kokain? Vi trekker linjer over flere tiår. Hvorfor er den intense og fuktige festen så populær? Hvorfor kan den også være farlig? Bruken av e-sigaretter øker. Bør det bekymre oss? Flere unge prøver også kokain. Hvor farlig er egentlig dette stoffet?
Stadig mer dealing skjer på sosiale medier. Hvordan foregår det? Narkotikapolitikken er i endring. Hvordan er forholdet mellom helse, sosial og politi på rusfeltet? Ser vi godt samspill eller ulmende spenninger? En rekke viktige temaer blir belyst av ledende fagfolk på rus og ungdom.
Det bli en samtale med Kenneth Karlstad, regissør av TV-serien «Kids in crime» og Flo Fagerli, som spilte Lena i Nationaltheatrets forestilling «Døden på Oslo S». De snakker om rus i film og teater.
Riksadvokat Jørn Maurud og Anders Jansen Dalsaune, tidligere leder for Tyrilistiftelsen, nå direktør i Velferdsetaten i Oslo, vil snakke om narkotikapolitikk i endring. Kommentator Andreas Slettholm i Aftenposten har fulgt politikkfeltet i mange år og leder samtalen.
Påmelding
Påmeldingsfrist: 1. november
Pris: kr. 1 650,- per deltaker

På konferansen møter du blant annet

Praktisk info
Tid
16. november 2023 kl. 9:30-15:30
Sted
Sentralen, Oslo
Øvre Slottsgate 3
Påmelding
Frist: 1. november
Pris: kr. 1 650,- per deltaker
Meld deg på (checkin.no).
Strømming
Konferansen strømmes. Lenke kommer.


Program
9.30 start
ÅPNING
Åpning ved helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Velkomstord ved Christen Krogh, rektor OsloMet
LANGE LINJER, MØRKERE UTSIKTER?
Unge og rus – trender over 30 år
Anders Bakken, Velferdsforskningsinstituttet NOVA, OsloMet
Festens gleder, festens farer
Willy Pedersen, NOVA, OsloMet og UiO
Les mer
Etter 20 år med lavt forbruk av både alkohol og illegale rusmidler, står vi nå i en mer labil situasjon for cannabis, mens bruken av kokain øker.
Alkohol er fortsatt det viktigste rusmidlet for ungdom, og kan gi liv til festen og fungere som et sosialt bindemiddel.
Cannabis har et tydeligere subkulturelt preg, mens kokain knyttes til harde festkulturer og brukes til å regulere alkoholrusen. Rundt begge stoffene er det en destruktiv illegal økonomi.
Rusmidlene kan gi mye glede for ungdom, men kommer med mørk kostnadskonto: Vold, festovergrep, skader og ulykker kan bli resultatet. Noen kan allerede i ungdomsårene utvikle begynnende rusproblemer.
ALKOHOL OG NIKOTIN
Vaping i tenårene: Uskyldig moro, eller noe som bør bekymre oss?
De yngste tenåringene er negative til alkohol. Hvorfor forsvinner skepsisen?
NoLo: Når det blir trendy å si nei
Les mer
Ungdom slutter å røyke, men det er økende bruk av e-sigaretter, såkalt vaping. Rikke Tokle beskriver hvordan vapingen endrer karakter gjennom tenårene, og forsøker seg på en diagnose: Er dette uskyldig moro? Kan det bli et problem?
Kristin Buvik gir så noen dypdykk når det gjelder alkohol: Hvilke forventninger har ungdom ved starten av tenårene til hva alkoholen «gjør for dem»? Hvorfor endrer dette seg over tid?
Til slutt ser Frøydis Enstad på NoLo-trenden (No or low alcohol): Alkoholforbruket hos unge har falt de siste 20 årene: Hvem er det som går i spissen for den nye trenden? Hvordan feirer NoLo-ungdommene russetida?
11:30 – Lunsj
Lunsj med Ungdatatorget
På torget møter man ungdomsforskere og andre som jobber med ungdom. Her presenteres forskning og aktuelle prosjekter relatert til ungdom og Ungdata.
DET SOM BEKYMRER
Festovergrep i fylla
Ellen Oftedal Schwencke, NOVA, OsloMet
Det du ikke vil vite om kokain
Jonas Kinge Bergland, lege og komiker
Narkodealing på sosiale medier
Silje Anderdal Bakken, Universitetet i Oslo – Institutt for kriminologi og rettssosiologi
Les mer
Festovergrepene følger alkoholen som en ond skygge. Hva skjer egentlig? Ellen Oftedal Schwencke legger frem nye funn fra UngVold-undersøkelsen og UNGSEX-studien.
Jonas Kinge Bergland er lege og komiker har lenge vært opptatt av kokain – helt fra produksjonen i Latin-Amerika, til kriminaliteten i Norge, samt av de medisinske konsekvensene av bruken. Hvor farlig er egentlig kokain?
Den digitale dealingen øker. Silje Anderdal Bakken forteller om hvilke sosiale medier som brukes. Hvordan får de unge tak i marihuana eller kokain?
RUS PÅ FILM & TEATER
«Kids in Crime» & «Døden på Oslo S»
Samtale med Kenneth Karlstad, regissør av Kids in crime og skuespiller Flo Fagerli som spilte «Lena» i Nationaltheatrets forestilling Døden på Oslo S. De vil snakke om rus i film og teater. Samtalen ledes av NOVA-forsker Jørn Ljunggren.
I RANDSONEN
Ungdom som dealer på velstående Oslo vest
Eirik Jerven Berger, Universitetet i Oslo – Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi
Politiet møter ungdom i sårbare situasjoner på Oslo øst
Liridona Gashi, Universitetet i Oslo – Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi
«Under brua» – om å jobbe med ungdom i Vaterlandsmiljøet
Erfaringskonsulent Adnan Hussein og teamleder Stina Marit Sundsbø Hollerud
Les mer
Oslo vest har nok det høyeste forbruket av illegale rusmidler i Norge, samtidig er det ett av landets mest velstående områder. Hvordan er veien inn i dealing for ungdom fra samfunnets eliter?
Eirik Jerven Berger har studert dealing på Oslo vest. På Oslo øst er bruken av illegale rusmidler lavere, men politiets nærvær sterkere.
Liridona Gashi forteller om hvordan politiet møter ungdom i sårbare situasjoner i Oslos østlige bydeler. Ved Vaterland er dealingen synlig for alle og båret oppe av minoritetsetniske gutter.
Adnan Hussein jobber i Uteseksjonen sammen med Stina Marit Sundsbø Hollerud. Sammen vil de fortelle om miljøet og om hvordan Uteseksjonen jobber med disse ungdommene.
ETTERSNAKK
Fra straff til hjelp?
Riksadvokat Jørn Maurud og Anders Dalsaune Jansen, tidligere leder Tyrilistiftelsen, nå direktør i Velferdsetaten Oslo kommune, i samtale med kommentator i Aftenposten Andreas Slettholm.
Les mer
Narkotikapolitikken har hvilt på to pilarer – sosial/helse og justis. Regjeringen Solberg satte ned Rusreformutvalget, som leverte NOU-en «Fra straff til hjelp». Men regjeringens forslag til rusreform led nederlag i Stortinget. Hvor står vi nå?
Riksadvokaten jobber tett på politiet og domstolene og kan fortelle om status for det strafferettslige sporet.
Anders Dalsaune Jansen har vært leder for Tyrilistiftelsen, den største paraplyen for behandling og rehabilitering av ungdom. Han har nå tiltrådt som avdelingsdirektør for Velferdsetaten i Oslo kommune, avdeling for rustjenester. Han vil si litt om hva som preger ungdom som trenger hjelp med rus, og hvordan samspillet mellom sosial/helse og justis oppleves fra hans perspektiv.
Andreas Slettholm er kommentator i Aftenposten og har fulgt ruspolitikken tett over mange år.
15:30 – slutt