Ungdatatorget

Ungdatatorget er en mingleplass hvor forskere, organisasjoner og aktører som jobber med ungdom viser frem sitt arbeid. Det finner sted på Sentralen i pausene mellom sesjonene i programmet. Dette er aktørene og prosjektene du kan lære mer om på standene:

Vaping – Hvordan funker det?
Vaping har de siste årene blitt en del av ungdomskulturen. Hva vet vi om hvordan ungdom bruker e-sigaretter? Er dette noe helt annet enn røyking? Er det kult? Vanskelig å få tak i? Hvilken rolle spiller sosiale medier? Burde vi få en bedre forståelse av dette fenomenet?
NOVA/OsloMet

KORUS (Kompetansesenter for rusfeltet)
KORUS tilbyr kurs og opplæring og veiledning knyttet til avhengighet, rus og folkehelse. KORUS jobber med temaer som ansvarlig alkoholhåndtering, ungdom og rus, overdoser og tilbyr tjenester til kommuner, fylkeskommuner og spesialisthelsetjenesten.

DEMOCIT – Demokrati, læring og mobilisering for unge medborgere
DEMOCIT bidrar med ny forskning om ungdoms demokratiforståelse, demokratiske holdninger og samfunnsdeltakelse. Målet er å utvikle lærerutdanningen slik at alle elever i grunnskolen kan tro på at deres deltagelse teller.
NOVA/OsloMet

Motivasjon og mestring: En evaluering av Flyt – et livsmestringsprogram for sårbar ungdom
Ambisjonen med Flyt-programmet er å hjelpe ungdom til å ta egne valg, etablere nye vennskap, og få bedre sosiale ferdigheter. Vi undersøker om deltakerne opplever økt livsmestring, bedre vennskap og økt tilstedeværelse på skolen.
NOVA/OsloMet

Fra gutter til menn – Hva kjennetegner maskulinitet og maskuline praksiser i dagens Norge?
Prosjektet stiller det overordnede forskningsspørsmålet om hva som kjennetegner maskulinitet og maskuline praksiser i dagens Norge – både blant ungdom og voksne.
NOVA/OsloMet

Idrettsforskning ved Ungdatasenteret
Ungdatasenteret ved NOVA, OsloMet, og Norges idrettshøgskole har siden 2016 hatt et forskningssamarbeid der målet er å få mer kunnskap om idrettsdeltakelse blant barn og ungdom.
NOVA/OsloMet

Kids4alll – Key Inclusive Development Strategies for Lifelong Learning
I KIDS4ALLL er formålet å utvikle en ny metodikk som skal bidra til å redusere utfordringer med integrering, som mange barn og unge opplever i ulike læringsmiljøer.
NOVA/OsloMet

Lifechances – Hvordan blir ulikhet til gjennom ungdomstida?
I lifechances undersøker vi hvordan ulike ungdomsliv gir ulike livssjanser over tid. Hva karakteriserer unges veier gjennom og ut av utdanning? Hvilke faktorer påvirker mulighetene i unge menneskers liv? Ungdoms livsløp er ulike. Hva har det å si for hvor de ender opp og hvordan de har det?
NOVA/OsloMet

Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning
Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning er det viktigste tidsskriftet for ungdomsforskning på skandinaviske språk. Det er et flerfaglig, fagfellevurdert, open access tidsskrift som publiserer vitenskapelige artikler, debattartikler og bokanmeldelser om ungdomsrelaterte spørsmål fra en nordisk kontekst.

Oppvekst i områder med negativt omdømme
Dette doktorgradsprosjektet utforsker hverdagserfaringene til unge som vokser opp i nabolag med negativt omdømme. Studien skal bidra med ny kunnskap om unges hverdagsliv og nyansere debatten om oppvekst i områder med omdømmeproblematikk.

Den digitale fritidsklubben
Ungdom lever i økende grad livene sine på digitale flater, og datakultur er en viktig del av barn og unges oppvekst. For å forstå unges sosiale verden i dag, er det viktig å forstå deres sosiale liv digitalt. Dette doktorgradsprosjektet undersøker potensialet for dataspill som inkluderingsarena i oppveksten.
Karolin Moberg, NOVA/OsloMet

Sharenting i Norge – Foreldres deling om barna sine på sosiale medier
Prosjektet har undersøkt hvorfor og hvordan foreldrene deler om barna sine på sosiale medier, hva barna tenker og hvordan man kan bedre ivareta barnas rett til privatliv. Å dele innhold om barna sine beskrives ofte som «sharenting». Hva vet vi om dette fenomenet i Norge?
SIFO/OsloMet

Sisterhood
Sisterhood er et forebyggende tiltak rettet mot jenter i alderen 12-22 i bydel Frogner. Prosjektet har utviklet et jentekonsept som skaper alternative mestringsarenaer for unge jenter, som har blitt eksportert til resten av Oslo, og mange andre kommuner i Norge.
Oslo Kommune

Nasjonal trygghetsundersøkelse
Nasjonal trygghetsundersøkelse kartlegger uro og utsatthet for lovbrudd. Offentlig statistikk viser lovbrudd som er anmeldt til politiet, men vi har til nylig visst lite om lovbrudd som ikke blir anmeldt. Nasjonal trygghetsundersøkelse måler utsatthet for lovbrudd gjennom en omfattende spørreundersøkelse, og gir en pekepinn på det reelle omfanget av ulike typer lovbrudd.
NOVA/OsloMet

Ung forskning i Lillestrøm
Ni unge medforskere har utforsket spørsmålet «Hvordan er det å være ungdom i Lillestrøm kommune, og hva er viktig for ungdom?». Målet med prosjektet er å styrke Lillestrøm kommunes kunnskapsgrunnlag, gjennom å involvere lokale ungdommer.
AFI/OsloMet

Inkluderende datakultur: Dataungdom – den glemte ungdomsgruppa?
Mange ungdom bruker mye tid på datakultur. Hva kreves for å skape et rom hvor ungdom kan ta del i datakulturen på egne premisser? Vi ser på inkludering, rekruttering, psykisk helse og kompetanse. Hvordan gjøre kulturen best mulig for ungdommene, og hvordan gi ungdomsarbeidere økt kunnskap?
Ungdom og fritid

UngVold – Oppdatert kunnskap om vold og overgrep blant barn og unge i Norge
Hvor utsatt er unge for vold og overgrep i og utenfor familien? Hvor og hvordan skjer volden? Er den fysisk eller digital, er det engangstilfeller, eller mønstre? Er de som opplever vold hjemme, også mer utsatt ute blant de jevnaldrende?
NOVA/OsloMet

YouCount
Prosjektet utvikler ny kunnskap om sosial inklusjon og lokal innovasjon og politikk, gjennom samskapende forskning med unge – såkalt «Youth citizen social science». Vi vil jobbe med sosial inkludering gjennom sosial deltakelse, sosial tilhørighet og medborgerskap . Hvordan styrker vi unges muligheter for deltakelse lokalsamfunn?

Ungdatasenteret
Ungdatasenteret tilbyr et kvalitetssikret verktøy for å kartlegge ungdommers livssituasjon og levekår. I samarbeid med regionale kompetansesentre, produserer senteret statistikk som skal være relevant for utvikling av både lokal og nasjonal ungdomspolitikk. Senteret tilbyr undervisningsopplegg for å styrke kompetanse om forebyggende ungdomsarbeid.
AFI/OsloMet