Dette kommer fram i et felles brev fra Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet til kommuner og fylker.
I 2021 er det planlagt Ungdata-undersøkelser mange steder i Norge. Skolene og kommunene har hatt en stor ekstrabelastning som følge av koronapandemien, og det er knyttet usikkerhet omkring smittesituasjonen vårsemesteret 2021.
Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet vil allikevel oppfordre kommuner og fylkeskommuner, som har planlagt gjennomføring av Ungdata i 2021, til å strekke seg langt for å få gjennomført undersøkelsen.
Unik kunnskap
Ungdata er en mulighet for barn og unge til å fortelle omverden hvordan de har det, og hva de driver med i fritiden. Kommuner, fylkeskommuner og nasjonale myndigheter vil blant annet få svar på hvor mange unge som nå føler seg ensomme, om trivsel og mistrivsel, om deres psykiske helsetilstand – og hvor mange som har noen å snakke med om vanskelige ting.
Dette vil være unik kunnskap som ikke er lett tilgjengelig på andre måter. For ytterligere å øke relevansen av Ungdata i 2021, er det lagt inn noen koronaspesifikke spørsmål.
Ungdataundersøkelsen er en skolebasert undersøkelse, som både metodisk og etisk er lagt opp på en måte som forutsetter at undersøkelsen gjennomføres i kontrollerte former med en voksen til stede. Undersøkelsen skal gjennomføres på skolen fordi det sikrer at barn og unge får relevant informasjon og at undersøkelsen gjennomføres på samme måte overalt.
Å gjennomføre på skolen bidrar til at elever som har behov for å snakke med noen voksne, både underveis og i etterkant av undersøkelsen kan gjøre det, for eksempel ved å snakke med læreren eller ta kontakt med skolehelsetjenesten.
Støttes av utdanningssektoren
Gjennomføring av ungdataundersøkelsen er drøftet med organisasjonene i utdanningssektoren, blant annet arbeidstakerorganisasjonene. Disse stiller seg bak oppfordringen fra Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet om, så langt det lar seg gjøre, å gjennomføre ungdataundersøkelsen i 2021.